FÖLJ OSS
BORDSBOKNING 040 685 56 56 • ÖPPETTIDER MÅN-TOR 10-22 / FRE 10-23 / LÖR 11-23 / SÖN 13-20
 
OM BISTRO ROYAL
Kungliga vänthallen

Om restaurangen

Bistro Royal är en restaurang där man, i vacker och historisk miljö, bjuds på en kulinarisk resa genom Europa. I en unik lokal serverar vi klassiska rätter, ibland med vår egen twist, alltid med största respekt för recept och råvaror.

Hos oss kan du äta lunch, a la carte eller bara stanna för att njuta av stunden med en kopp kaffe eller ett gott glas vin.

Vi finns på Centralplan vid Malmö Centralstation, en perfekt stressfri oas, mitt i stan.

Välkomna till oss.

Historik

Den ursprungliga Kungliga vänthallen invigdes år 1876 och användes fram till år 1890. Den ansågs med sina 25 kvadratmeter vara för liten och togs därför ur bruk. En ny, större väntsal invigdes år 1896, då hade man byggt till ett damrum med toalett. 1925 gjorde man en mindre ombyggnad och renovering, kakelugnarna togs bort och man installerade centralvärme. De vackra dekorationerna i lokalen är troligen skissade av arkitekten Folke Zettervall (1862-1955). Dekorationsmålaren Svante Thulin (1837-1918) har smyckat ekpanelen med intarsiadekorationer och målat de praktfulla takmålningarna.

Kungliga väntsalen användes första gången den 20 maj 1876 av kung Oscar II, Sverige, Norge och Danmark ska ha diskuterat det allvarliga läget vid första världskrigets utbrott 1914 sittandes i väntsalen. Sedan dess har det inte varit så mycket kunglig fägring i lokalen, endast en snabbvisit av Kung Carl-Gustaf och Drottning Silvia 1977 och senast ett femtonminutersstopp av Kronprinsessan Victoria 2009. Äntligen är denna lilla pärla öppen för alla!

Fantastisk miljö

Vi är mycket stolta över våra fina lokaler som vi renoverat till sin forna glans med flera bestående originalelement.

Boka bord redan idag för att uppleva en resa tillbaka i tiden i Malmös kanske vackraste restaurang.

Boka bord
Danish DA English EN Swedish SV